پروبیوتیک در زبان لاتین به معنای حیات بخش یا موجود زنده کوچک کارآمد گفته میشود. از نظر مفهوم در تضاد با آنتی بیوتیک به معنای ضد حیات میباشد.تعریف پروبیوتیک عبارت است از میکروارگانیسم (باکتری و یا مخمر)زنده و فعالی که با استقرار در بخش های مختلف بدن اساسا روده به تعداد مناسب با فعالیت زیستی خود عمدتا از طریق حفظ بهبود توازن فلورمیکروبی روده میان میکروارگانیسم های سودمند و زیان بخش دارای خواص سلامت بخش برای میزبان میباشد.
آزمایشگاه آریا سلامت رازی دارای تخصص و قابلیت های لازم برای ارزیابی جداگانه هر محصول پروبیوتیک و اطمینان از آماده سازی نمونه ها برای شناسایی دقیق، شمارش یا آلودگی میکروبی هستیم. تکنیک ها و روش های تخصصی ما به طور خاص بر اساس USP و ISIRI و سایر روش ها تخصصی پروبیوتیک ها می باشد. ما آزمایش را روی هر دو آماده سازی سویه خالص و مخلوط های چند سویه ارائه می دهیم.
رديف | شمارش پروبیوتیک ها | استاندارد |
---|---|---|
1 | Lactobacillus acidophilus | ISIRI 9616 |
2 | .Bifidobacterium sp | ISIRI 13772 |
3 | Bacillus coagulans | INSO 12105 |
4 | .Pediococcus sp | INSO 17255 |
5 | Enterococcus faecium | INSO 18090 |
6 | .Propionibacterium sp | ISO 27205 |
7 | Enumeration of mesophilic lactic acid bacteria | ISO 15214 |
8 | شمارش میکروارگانیسم ماست پروبیوتیک | ISIRI 11325 |
9 | روش های آزمون برون تن مربوط به ارزیابی میکروارگانیسم های پروبیوتیک | INSO 19459 |
10 | ارزیابی میکروارگانیسم های پروبیوتیک در غذا | INSO 22015 |
11 | جداسازی و شمارش گونه های لاکتوباسیلوس | INSO 17164 |
12 | شمارش لاکتوباسیلوس دلبروکی بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس | ISIRI 7713 |
13 | شمارش باکتری های لاکتیک ترموفیل شامل باکتری های لاکتوباسیلوس ، استرپتوکوکوس لاکتیس و لوکونوستوک | ISIRI 4721 معادل INSO 15214 |
14 | مقاومت به اسید در باکتری های پروبیوتیک | INSO 19459 |
15 | فعالیت همولیتیک در باکتری های پروبیوتیک | INSO 19459 |
16 | مقاومت به شیره معده در باکتری های پروبیوتیک | INSO 19459 |
17 | مقاومت به نمک های صفراوی در باکتری های پروبیوتیک | INSO 19459 |
18 | تعیین فعالیت اسیدی در محیط های کشت لبنی | INSO 2852 |
بازار پروبیوتیک ها به سرعت به سرعت در حال گسترش است و پروبیوتیک ها به یک مکمل خانگی تبدیل شده اند .همانطور که علاقه مصرف کنندگان به سلامت و تندرستی کلی افزایش می یابد، افراد بیشتری مکمل های پروبیوتیک را در برنامه های مکمل خود وارد می کنند. تحقیقات از استفاده از پروبیوتیک برای بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی به منظور مقابله با عفونت ها و جذب مواد مغذی رو به گسترش می باشد .
یکی از آزمون های بسیار مهم تعیین قدرت محصول می باشد
قدرت محصول برای پروبیوتیک ها به معنای برچسب گذاری دقیق محصولات با مقدار صحیح موجودات زنده در محصول نهایی است. برچسب های پروبیوتیک شامل مقدار باکتری بر حسب وزن و تعداد واحدهای تشکیل دهنده کلونی (CFU) می باشد.
به طور معمول، شمارش شامل آزمایش مواد خام شرکت (پودرهای لیوفیلیزه) و محصولات نهایی در زمان تولید است و تضمین می کند که با CFU های صحیح شروع و پایان می دهید. بسته به ادعای محصول و برچسب ادعا شده شرکت ، گزینه های آزمایش متفاوتی وجود دارد.
روش شمارش :
رویکرد سنتی برای شمارش میکروارگانیسم ها روش پور پلیت و کشت سطحی می باشد . از آنجایی که تعداد میکروارگانیسم ها به بیش از میلیارد ها می رسد لذا روش سریال دایلوشن به همراه استفاده از محیط های کشت متفاوت و شرایط کشت گوناگون برای شمارش مورد استفاده قرار می گیرد .
پری بیوتیک یا هضم ناپذیر یا ترکیباتی با هضم اندک در برابر آنزیم های گوارشی بدن انسان میباشد. این ترکیبات رشد و فعالیت میکروارگانیسم های پروبیوتیک را به طور انتخابی امکان پذیر میکنند . از این ترکیبات میتوان به فروکتوالیگوساکارید مانند اینولین اشاره نمود.
سین بیوتیک به فرآورده هایی گفته میشود که به طور توام دارای پروبیوتیک و پری بیوتیک هستند و کاربرد همزمان این دو ترکیب به منظور ایجاد همافزایی یا synbiotic میباشد.
زنده مانی یا قابلیت زیستی (Viability)
درجه زنده بودن و فعال بودن میکروارگانیسم های پروبیوتیک در محصول نهایی میباشد که این ویژگی اغلب از راه شمارش تعداد سلول های زنده و فعال پروبیوتیک در محیط کشت تعیین میشود.
یکی از ویژگی های مهم میکروبیولوژیک محصولات پروبیوتیک این است که قابلیت زیستی(شمارش میکروارگانیسم های پروبیوتیک زنده) هر یک از سویه های بکار رفته تا پایان انقضا نباید از cfu/g یا cfu/ml 106 کمتر باشد. و در روش های آزمون برون تن مربوط به ارزیابی میکروارگانیسم های پروبیوتیک نباید از cfu/g یا cfu/ml 107 کمتر باشد.
محیط کشت میکروبی MRS) بعلاوه بایل آگار) از رشد باکتری های سنتی جلوگیری میکند.
باکتری های اسیدلاکتیک (LAB) شامل گروه نامتجانسی از میکروارگانیسم ها میباشند که فرآیند تخمیر کربوهیدرات ها میتوانند اسید لاکتیک تولید میشود یا تخمیر لاکتیکی داشته باشند.
این باکتری های گرم مثبت غیر متحرک ، بدون اسپور ، کاتالاز منفی و احیای نیترات منفی هستند و تست اکسیداز و اندول آنها منفی است و شامل باکتری های استرپتوکوکوس ترموفیلوس ، لاکتوباسیلوس لاکتیس ، پدیو کوکوس ، لاکتوباسیلوس ، لوکونوستوک ، انتروکوکوس و ... میباشند.